Infecțiile urinare la bărbați – întrebări frecvente

De cele mai multe ori femeile sunt predispuse la infecții urinare, însă, asta nu înseamnă că bărbații nu pot suferi și ei din cauza unor astfel de afecțiuni. În cele ce urmează vrem să îți răspundem la cele mai comune întrebări legate de acest subiect.

Ce sunt infecțiile urinare?

Infecțiile urinare sunt afecțiuni care pot cauza probleme la nivelul tractului urinar, al vezicii, uretrei sau rinichilor. Ele apar din cauza prezenței anumitor bacterii și pot fi de tract superior (afectează rinichii și ureterele) sau inferior (afectează vezica, prostata sau uretra). Este foarte important ca ele să fie descoperite și tratate la timp pentru a nu crea apoi neplăceri și mai mari.

Care sunt simptomele infecțiilor urinare în cazul bărbaților?

Numeroase simptome îi fac pe bărbați să apeleze la medic pentru un diagnostic și un tratament adecvat, iar aici amintim: urinări mai frecvente decât de obicei, nevoia de a merge foarte des la toaletă, urinări cu sânge, disconfort în timpul urinării, pierderi de urină, febră, greață, dureri de spate, dureri în zona rinichilor sau a abdomenului inferior. Toate aceste ar trebui să te trimită la medic sau la un cabinet pentru a face analize. O urocultură preț redus are, iar în urma rezultatelor vei afla exact ce se întâmplă. Dacă vrei o recomandare de cabinet de analize, vezi ProTest Diagnostic.

Care sunt cauzele care duc la apariția infecțiilor urinare la bărbați?

Infecțiile urinare la bărbați pot avea multiple cauze. Este bine să le ai în vedere, deoarece pe unele dintre ele le poți evita – prezența bacteriei E.Coli, afecțiuni la nivelul prostatei, diabetul zaharat, consumul insuficient de lichide, infectarea cu HIV, contactul sexual cu o persoană infectată.

Pot avea infecție urinară fără să am simptome?

Da, există și cazuri în care infecțiile urinare sunt prezente fără a da simptome specifice, iar în cele din urmă pot duce la complicații grave mai ales la nivelul rinichilor. Din acest motiv, medicii recomandă urocultura la analizele de rutină, deoarece astfel pot fi depistate la timp anumite probleme care există, dar nu dau simptome.

Ce se poate întâmpla dacă nu tratez infecțiile urinare?

Infecțiile urinare trebuie tratate cu maximă seriozitate, deoarece altfel pot duce la complicații și acestea vor fi mult mai dificil de rezolvat. Dacă ai o infecție urinară pe care nu o tratezi riști să ai apoi infecții la nivelul rinichilor, prostată, epididimita, sepsis sau să ai în cele din urmă probleme legate de fertilitate.

Ce analize sunt necesare pentru un diagnostic precis?

O infecție urinară poate fi identificată cu ușurință și precizie prin sumar de urină și urocultură. Dacă există suspiciuni că infecția s-a răspândit și a ajuns la rinichi se mai poate recomanda și o ecografie renală sau chiar o tomografie computerizată.

Ce tratament este recomandat?

Dacă infecția este confirmată, medicul specialist va prescrie un tratament cu antibiotice și alte medicamente care vor fi necesare.

Related Post

Leave a Reply