Alcoolul metilic sau altfel spus, spirtul medicinal sau alcoolul sanitar este o solutie care are in compozitie alcool etilic 70% si care se utilizeaza doar pentru uz extern si are rolul de antiseptic impotriva bacteriilor. Ceea ce este important de retinut este ca alcoolul sanitar nu poate fi utilizat la intamplare, ci in functie de natura ranii sau de necesitate. In continuarea articolului vom prezenta la ce este utilizat cel mai frecvent si daca este bine sa procedam ca si pana acum.
Stim cu totii ca alcoolul sanitar este o solutie dezinfectanta, insa, nu poate fi utilizat pentru tratarea ranilor deschise, deoarece provoaca usturime, stimuleaza sangerarea si poate afecta tesutul pielii. In cabinetele medicale, alcoolul medicinal se utilizeaza doar pentru a dezinfecta local pielea inaintea unui vaccin, injectie, perfuzie sau inaintea recoltarii.
In schimb, pentru dezinfectarea ranilor exista solutii cum ar fi betadina, aceasta fiind o substanta de mare ajutor in dezinfectarea plagilor aseptice si in tratamentul infectiilor cutanate bacteriene si fungice. O alta substanta este rivanolul, fiind antibacteriana si care actioneaza la suprafata tegumentelor si a plagilor deschise sau apa oxigenata care elimina toate bacteriile de pe ranile deschise si opreste sangerarile.
In schimb, alcoolul medicinal este recomandat pentru dezinfectarea mainilor, mai ales in cazul infectiilor bacteriene si virale, cum ar fi gripa. Pe de alta parte se poate folosi si pentru dezinfectarea unor suprafete ce sunt utilizate frecvent precum mouse, tastatura.
Utilizarea alcoolului sanitar nu este recomandata in tratarea arsurilor deoarece poate sa arda in adancime suprafata afectata. Chiar daca initial va oferi o senzatie de racoare, aplicarea de comprese cu spirt este contraindicata in arsuri.
Multe persoane utilizeaza spirtul pentru tratarea acneei, insa nu este recomandat, chiar daca spirtul este dezinfectant, acesta nu vindeca acneea. Mai mult de atat, usuca si irita pielea care ulterior se va descuama.
O alta utilizare a spirtului este pentru frectie, fiind unul dintre cele mai cunoscute leacuri babesti pentru a trata raceala. Majoritatea parintilor apeleaza la frectionarea pieptului si spatelui copiilor cu alcool sanitar. Este adevarat ca acesta ajuta la decongestionarea nazala, insa, in cazul bebelusilor este un remediu periculos, deoarece inhalarea vaporilor emanati de spirt poate provoca arsuri ale ochilor.
Avand in vedere ca alcoolul sanitar este una dintre cele mai bune solutii pentru dezinfectat si curatat casa, poate fi utilizat pentru a curata si igieniza instalatiile sanitare, pentru a scoate petele de cerneala sau marker permanent, inclusiv ajuta la largirea incaltamintei stramte.
In ceea ce priveste pretul descopera alcoolul sanitar de la MedAZ la cele mai avantajoase oferte de pe piata. In plus, se poate comanda online alcool sanitar la MedAZ, fiind disponibil in multe variante din punct de vedere al cantitatii, astfel incat, oricine are nevoie va putea comanda solutie pe baza de alcool la 1 l.