Adaugate deseori pe lista nucilor si a oleaginoaselor fara a li se acorda o atentie prea in detaliu, migdalele pot fi considerate a fi mai curand un fruct in sine, decat un anume tip de seminte. Originare indeosebi din zona Africii de Nord si a Asiei, acestea au patruns incet dar sigur in gastronomia universala, fiind mai ales apreciate pentru gustul deosebit si textura pe care o confera preparatelor.
De altfel, unele dintre cele mai apreciate preparate cu care ne delectam la ocazii speciale, precum lichiorul Amaretto sau crema decadenta de martipan au ca punct de plecare aroma usor amaruie a acestora. Totusi, in ceea ce priveste valorile nutritionale si beneficiile pentru sanatate, migdalele se dovedesc a fi cat se poate de valoroase, fiind gustarea ideala pentru momentele in care dorim sa consumam ceva satios si plin de nutrienti.
Câte tipuri de migdale exista
In ceea ce priveste varietatile pentru care putem opta, migdalele dulci sunt cele responsabile pentru delicioasa crema de martipan, prezenta intr-o multitudine de deserturi. De asemenea, zona Asiei, acestea se vor regasi indeosebi sub forma de garnitura dar bineinteles si in deserturi. Migdalele amare in schimb sunt folosite in orice context in care se doreste o imbunatatire a gustului cu note aromate, usor amarui. Datorita texturii placute, acestea sunt adaugate in salate, fiind prajite sau folosite ca atare, in functie de gustul dorit. Lichiorul Amaretto este un alt produs ce rezulta din procesarea lor, acest tip de bautura fiind foarte apreciata in calitate de aperitiv.
Beneficiile migdalelor
Datorita continutului bogat de grasimi “bune”, migdalele sunt un aliment recomandat pentru a putea beneficia de toate atributele acestui tip de nutrienti. Astfel, cu ajutorul proprietatilor acestora de a normaliza nivelele de colesterol, rolul in preventia bolilor de inima poate fi un stimulent pentru a incuraja introducerea lor in dieta.
In plus, desi dispun de un numar semnificativ de calorii la suta de grame, consumul cu moderatie aduce cu sine senzatia de satietate mult dorita, mai ales atunci cand ne aflam in toiul unei diete. Un alt beneficiu cat se poate de semnificativ este dat de cantitatile importante de acid folic prezent in migdale, acesta aducandu-si aportul la prevenirea malformatiilor congenitale.
Migdalele in industria frumusetii
Indeosebi datorita fenomenului nou aparut de intoarcere catre sursele naturale si tot ceea ce presupune simplificarea procedeului de ingrijire, uleiurile naturale precum cel de migdale au devenit foarte apreciate in sfera produselor de skincare. Astfel, proprietatile emoliente ale acestuia inlesnesc procesul de hidratare, confera elasticitate pielii si actioneaza chiar si in scopul netezirii ridurilor fine. Si parul poate beneficia la randul sau de un moment de rasfat, uleiul fiind indeosebi benefic in contextul unei podoabe capilare uscate si fragile, asupra careia se actioneaza in mod frecvent cu ustensile fierbinti de coafare.